Sterren op het doek

Het portret van Eva Jinek is speciaal voor het programma "Sterren op het Doek" gemaakt.

Formaat 120x160cm  - Materiaal: acryl en mixed media op canvas ®2020.

 

Mijn schildertechniek vangt kleine nuances in haar gezichtsuitdrukking op een monumentale manier.

Het Portret is met krachtig en expressief gebruik van kleur gemaakt. Dit neemt het schilderij mee naar een andere dimensie.

 

Ondergrond:

Eva bespreekt dagelijks actualiteiten in haar talkshow "Jinek". Hiernaar heb ik verwezen door als basis krantenpapier te verwerken op de ondergrond. 

Het is de editie van de eerste opnamedag in Noordwijk op 22 juni 2020 (inclusief de column van Özcan Akyol).

Daarover heb ik een dikke laag verf gezet waarbij op enkele plaatsen de krant zichtbaar blijft.

Over de gehele compositie heb ik de vlag van haar geboorteland Amerika en de vlag van het vaderland van haar ouders Tsjechië verwerkt. Van beide landen heb ik het volkslied en enkele typische afbeeldingen zoals het vrijheidsbeeld geplakt. Ook de naam van haar zoontje is te zien. Met bladgoud heb ik de blonde haren van Eva geaccentueerd.
Op 31 oktober 2020 start het nieuwe seizoen van “Sterren op het doek”, het programma waarin in elke aflevering 3 kunstenaars 1 bekende Nederlander schilderen. In de eerste uitzending ben ik te zien en heb ik de eer om niemand minder dan Eva Jinek te portretteren. Ik kijk al jarenlang naar het programma. Juist omdat ik geen hyper-realistische schilder ben, leek het mij interessant om een variatie qua stijl er aan toe te voegen.

Ik was blij met Eva als model. Ze is niet alleen een mooie vrouw, maar ook sterk en gevoelig. Deze persoonlijke kenmerken heb ik meegenomen in het eind-portret. Tijdens het interview heb ik haar "live" kunnen schetsen; ze was op dat moment geconcentreerd en bedachtzaam. Een week later ben ik in mijn atelier gaan werken aan een nieuw schilderij van Eva, daarin heb ik ook persoonlijke elementen kunnen verwerken die ze tijdens het gesprek met Özcan Akyol heeft verteld.

De spannende onthulling van de gemaakte schilderijen is dit keer opgenomen in de eregalerij van het Rijksmuseum. De film ploeg was erg enthousiast over de opnames, dus het belooft een mooie uitzending te worden.

Graag wil ik het hele team van "Sterren op het doek", mijn mede-kunstenaars en Eva Jinek bedanken voor een geweldige ervaring. 

Zaterdag 31 oktober 2020, 20.35 uur, NPO 2, omroep MAX  #sterren op het doek 2020


Portret in opdracht

Het is ook mogelijk om uzelf of een geliefd persoon te laten portretteren door mij. Natuurlijk wil ik mijn artistieke vrijheid en eigen stijl hierbij toepassen. We kunnen wel overleggen waar uw voorkeur naar uitgaat voor bijvoorbeeld kleurstelling en stijl elementen. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.